• Tips inför skidåkning och kallt väder

    anna-skiing

    Skydda ditt insulin och diabetesutrustning från kylan genom att bära allt nära kroppen i ett linne eller t-shirt med fickor.

    Vintersemester som sportlov är härligt, men som insulinbehandlad diabetiker kan den också innebära krångel. Främst av tre anledningar: kylan, aktivitet många timmar i sträck och flera dagar i rad och att förbränningen och insulinkänslighet ökar.

    Vintersemester  med långa sköna dagar fyllda av vinteraktiviteter utomhus är underbart och fantastiskt bra för dig med diabetes, det vill man inte missa. Att vara diabetiker och ha sportlov i skidbackar och längdspår kräver en del planering. Vi tillbringar mycket tid utomhus i kyla och tänkte därför passa på att dela med oss av våra tips för att hantera diabetes i kyla på ett smidigt och bra sätt.

    Vänligen notera: vi är inte medicinskt utbildade, utan skriver dessa texter som diabetiker till diabetiker.

    Utmaningar med kyla och långa dagar med skidåkning
    Det kan vara lite extra bökigt att hålla insulin och blodsockermätare varma så att detta alltid fungerar. För en del är det också mer rörelse än vanligt och oftast i många timmar i sträck, man blir mer insulinkänslig och gör av med mer energi än normalt. Kyla gör också att det går åt mer energi att värma kroppen. Allt detta gör att man behöver anpassa sitt insulinintag samt tillföra energi på ett annat sätt än när man sitter hemma i skolbänken. Nu ska vi berätta hur vi löser detta.

    Förvaring av blodsockermätare i kylan
    Blodsockermätare måste alltid fungera. Det är ganska lite kyla som behövs för att de inte fungerar och man får då vänta tills de är tillräckligt varma igen. Det är inte kul när man inte kan mäta sitt blodsocker och din blodsockermätare behöver därför hela tiden hållas varm. Det säkraste sättet är att alltid förvara blodsockermätare nära kroppen, då håller den sig varm och fungerar. Vi förvarar alltid blodsockermätaren (och även mobiltelefonen) i ett linne med integrerade fickor direkt under vinterjackan. För att enkelt nå allt och också lätt kunna stänga fickorna så klär vi på linnet med fickor ytterst, över alla underställ. Se bild:

    Vi har läst om massor med andra tips för att hålla blodsockermätare och insulin varma såsom att lägga diabetes utrustningen i en strumpa, eller sticka en liten påse och lägga dem innanför kläderna. Alla dessa sätt fungerar så länge blodsockermätare ligger nära kroppen. Fördelen med linnena eller T-shirt med fickor är att de är speciellt framtagna för att klara dessa situationer, du tappar ingenting, det är lätt att komma åt, lägga tillbaka och allt ligger i fickorna utan att man märker av sakerna.

    annaskidor3-870

    Anna under skidåkning i Åre

    Kolla gärna filmen nedan och se hur enkelt det är att ta fram och lägga tillbaka insulinpump under skidåkningen.

    Sensorer och handenheter behöver också skyddas från kyla
    Anna hos oss har just nu en blodsockermätare Freestyle Libre och förvarar alltid scannern i linne eller T-shirt med integrerad ficka, oavsett kallt väder eller inte. Tidigare hade hon en CGM Dexcom och den är också smidigt att ha i ficka i linne eller T-shirt. Det är så skönt att alltid veta vart man har sin diabetes utrustning och alltid ha den nära till hands. Det kan vara bra att veta att om man bär sensorn på ett ställe på kroppen som kan bli kallt under skidåkning, framförallt på armen, händer det ibland att det inte går att läsa av blodsockervärden med felmeddelande: för kall sensor. Vi rekommenderar därför att man skyddar sensor lite extra från kylan och då har Anna en armbindel runt armen som skyddar sensorn. Armbindel som extra bra skydd hittar ni här.

    Att ta med en extra mätare
    Vi vill också tipsa om att ta med en extra mätare som föräldrar, kompis eller annan medföljande person kan ha i eget linne med fickor. Då kan de ha sin mobil i andra fickan också och så har ni säkrat att den och blodsockermätare fungerar trots kyla.

    Förvaring av insulin i kyla
    Insulinpump och penna behöver också skyddas från kyla, samt om du har en handenhet (tex till Omnipod pump). Allt detta går utmärkt att förvara i linnets eller T-shirtens fickor. Om det börjar bli trångt om plats i linne/T-shirtens fickor så kan man ha pumpen i tros- eller kalsongficka. Eller i en sport-bh med fickor.

    Behov av att äta under skidåkningen
    För att klara långa dagar med fysisk aktivitet i skidbacke eller i längdspåren behöver man tillföra bra energi regelbundet samt anpassa insulinmängden, både det korttidsverkande och långtidsverkande.

    Äta och ta insulin under skidåkning
    Vi vet att detta med hur, vad och när man skall äta och ta insulin är olika för alla diabetiker då typ 1 diabetes personer är olika. Så testa själv och rådfråga din läkare om detta. Vi delar iallafall här med oss hur Anna med inuslinpumpsbehandling gör.

    Så här gör Anna på AnnaPS. Dagtid under skidåkningen eller annan fysisk aktivitet som håller på flera timmar i sträck fyller hon på med ätbart varje timme eller halvtimme. Så här kan en dag se ut:

    -äter 20 gram kolhydrater/timme eller halvtimme (en banan, ett litet paket russin), alltså så mycket kolhydrater som förbränns till närmaste timmen (detta är olika beroende på person och hur intensivt man rör sig). Tar inget insulin till detta tillskott av energi då det kommer förbrukas under närmaste timmens skidåkning.

    – äter tre bra mål mat om dagen med långsamma kolhydrater och mycket grönt och böner (för att få i sig magnesium), extra salt till maten. Tar insulin till måltiderna (inte lika mycket som vanligt då förbränningen är högre).

    – äter ett litet kvällsmål med långsamma kolhydrater innan sängdags. Tar insulin till måltiderna (inte lika mycket som vanligt då förbränningen är högre).

    -ställer ner pumpens basaldos hela veckan (alla dagar som skidsemestern pågår) och ställer ner lite mer på nätterna. Vid insulinpensbehandling så minskas dosen långtidsverkande insulin 1-2 dagar innan och under hela skidresan.

    Vad är det som händer i kroppen?
    Ju fler timmar i sträck man är fysiskt aktiv desto mer ökar förbränningen och insulinkänsligheten. Kyla kräver mer energi för uppvärmning av kroppen så det går dessutom åt mer energi pga. kylan.

    Effekten av att vara aktiv sitter i flera timmar, upp till ett dygn. Så när man åker skidor två dagar i sträck blir det som en dubbel effekt, man fortsätter förbränna mer energi per timme från dag 1 in på dag 2 och har alltså effekten av fysisk aktivitet dag 1 och dag 2 samtidigt. Blir det flera dagars skidåkning i sträck så blir det dubbel effekt varje dag och effekten sitter i alla dygnets timmar. När kroppens muskler får jobba så ökar också insulinkänsligheten. Detta tillsammans med den högre förbränningen gör att man behöver mycket lägre insulindoser än i vanliga fall och/eller kompensera med de kolhydrater man förbränner.

     

    Lycka till med skidåkning och så önskar vi er härliga vinterdagar!

     

  • Toppar till barn